Αυτή είναι η αντικειμενική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της περιόδου 2003-2009 που προκάλεσε αλλά δεν καθόρισε την πορεία μεταξύ 2009-2014 (πρόγραμμα σταθεροποίησης, περιορισμός ελλειμμάτων, λιτότητα, PSI/PSI+, κλπ).
Όταν προστεθούν τα στοιχεία για το 2015, θα δούμε τι συμβαίνει και μετά την αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα, την πρώτη περίοδο Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου-Λαφαζάνη που έληξε με τα καταστροφικά "capital controls" και την εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δημοψήφισμα του «ΝΟΧΙ» και την νέα πρώτη φορά του Σεπτεμβρίου!
Εν το μεταξύ, πλέον ξέρουμε τι γίνεται στην Κύπρο! Όταν βγουν και τα στοιχεία του 2016, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία θα μας έχουν περάσει και άλλες όπως η Ρουμανία και ίσως και η Βουλγαρία θα μας έχουν φτάσει. Και να σκεφτείς ότι το 2010/11 όταν λέγανε κάποιοι ότι θα γίνουμε Ρουμανία, ακούγονταν και ως βρισιά!
Επιμένω! Δεν είναι το Μνημόνιο. Αυτό ήταν (καλώς ή κακώς) οι πρώτες βοήθειες μετά το ατύχημα. Χωρίς βοήθεια, το μέγεθος της προσαρμογής θα ήταν αβάσταχτο και οι συνέπειες αδιανόητες, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Το πως το διαχειριστήκαμε όμως, είναι η αιτία και η ουσία του μεγάλου κακού που δείχνει να μην έχει τέλος. Κέντρο-αριστερά, Κεντροδεξιά, Αριστερά και Δεξιά κόμματα και πολιτικοί έχουν όλοι το μερίδιο της ευθύνης τους, χωρίς εξαίρεση πλέον. Στην προσπάθεια διατήρησης του πελατειακού συστήματος, παρατείναμε αναίτια την θεραπεία η οποία πλέον κάνει περισσότερο κακό από το αρχικό πρόβλημα. Αυτό το λάθος το έκαναν όλοι, μαζί και οι θεσμοί και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι. Αλλά η ευθύνη παραμένει δική μας. Αυτό είναι και το μάθημα από την Κυπριακή περίπτωση.
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Αυτό θα φανεί στα νούμερα του 2015-2016.
_________________________________________________
Σημείωση: GDP per capita in PPS, Index (EU28 = 100)
Gross domestic product (GDP) is a measure for the economic activity. It is defined as the value of all goods and services produced less the value of any goods or services used in their creation. The volume index of GDP per capita in Purchasing Power Standards (PPS) is expressed in relation to the European Union (EU28) average set to equal 100. If the index of a country is higher than 100, this country's level of GDP per head is higher than the EU average and vice versa. Basic figures are expressed in PPS, i.e. a common currency that eliminates the differences in price levels between countries allowing meaningful volume comparisons of GDP between countries. Please note that the index, calculated from PPS figures and expressed with respect to EU28 = 100, is intended for cross-country comparisons rather than for temporal comparisons."