Wednesday 27 June 2012

Ύφεση 6,7% «βλέπει» το ΚΕΠΕ ... και πού 'σαι ακόμα!

Ύφεση 6,7% «βλέπει» το ΚΕΠΕ

Εκτίναξη της ύφεσης φέτος στο επίπεδο του 6,7%, έναντι περίπου 5% που αναμένει η κυβέρνηση και η ΕΕ, προβλέπει η Μονάδα Οικονομικών Προβλέψεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

… και πού είσαι ακόμα!

Η Δαπάνη των Νοικοκυριών αντιστοιχεί προς το 74% του παραγόμενου ΑΕΠ (2011 και 71% Μ.Ο. εξαετίας 2006-2011) ενώ από την δαπάνη αυτή μόνο ένα 76% (Μ.Ο. εξαετίας) αντιστοιχεί στο Μικτό Εισόδημα των νοικοκυριών. Προφανώς το υπόλοιπο 24% χρηματοδοτείται από δανεισμό (καταναλωτικά, κάρτες, κλπ), κατανάλωση κεφαλαίου (αποταμιεύσεις) ή/και άδηλους πόρους (μαύρα, λεφτά σε σεντούκια, κλπ).
Αν υποθέσουμε ότι και φέτος ο δανεισμός θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα και με δεδομένη την μείωση κατά περίπου 12% στα μικτά εισοδήματα - εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος (χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη και την αύξηση της φορολογίας), έχουμε:
12% x ( 76% x 74% ) = 6,7%
Αν τώρα λάβουμε υπόψη και την αυξημένη φορολογία +15% (εκτίμηση μέσης αύξησης) από το 2011 (άρα μείωση κατά 15% των διαθέσιμων προς κατανάλωση εισοδημάτων), την ανεργία και την μειωμένη τουριστική κίνηση, η ύφεση θα ξεπεράσει κατά πολύ το 7%!

Πηγή: ΕΛΣΑΤ, Επεξεργασία GL


An english version of this post will follow soon!

No comments:

Post a Comment

You can post your feedback or comment. Please remember to be polite and brief.