Friday 11 May 2012

Η Μπλόφα

Μπλοφάρουν “οι ξένοι” όταν μας απειλούν ότι θα φύγουμε από το Ευρώ; το εννοούνε ή μήπως θέλουν να μας κρατήσουνε;

(επί την ευκαιρία της εκπομπής της ΝΕΤ, χτες 10/5/2012, στις 21:00)

Λοιπόν κ. Πολίτη, το ερώτημα είναι σε ποιους αναφέρεστε; οι ευρώ-σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι οικολόγοι δείχνουν να μας θέλουν αλλά οι άλλοι όλοι έχουν μπουχτίσει μαζί μας και απλά θέλουν να ξεμπερδεύουν. Αντιλαμβάνεστε την ειρωνία! Ταυτόχρονα, κάθε μέρα που περνάει είναι και πιο έτοιμοι.Το κόστος θα είναι μεγάλο και γι' αυτούς αλλά θα το αντέξουν. Εμείς όμως; εμείς απλά θα καταρρεύσουμε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρχει ζωή μετά την δραχμή! Αλλά θα γίνει τόσο ακριβή! Μόνο όσοι έζησαν τα κατοχικά τρισεκατομμύρια μπορούν να καταλάβουν. Και μάλλον όχι όλοι. Το είδος της φτώχειας που έρχεται δεν μπορεί να γίνει κατανοητό.
Δυστυχώς, είναι αδύνατο να γίνει κατανοητό και τελικά πιστευτό από την κοινωνία το επιχείρημα ότι πήραμε αυτά τα δύσκολα (κάκιστα) μέτρα για να αποφύγουμε τα πολύ χειρότερα, εάν δεν τα παίρναμε. Ειδικά αυτοί που χάνουν την δουλειά τους, που μειώνονται τα εισοδήματά τους και βέβαια όλοι αυτοί που περίμεναν στην ουρά του κομματικού “supermarket” ως υπομονετικοί πελάτες (του δικομματισμού). Απλά μένω με τους πρώτους γιατί τέτοιοι είναι οι φίλοι μου, ο πατέρας μου και σύντομα και εγώ.
Εγώ πάντως, μπορώ να φανταστώ αυτό το αδιανόητο. Αυτό που δεν μπορώ να φανταστώ είναι αυτό που ακούω τελευταία ότι αφού “εγώ” καταστρέφομαι, να καταστραφούν και όλοι οι άλλοι.
Μα αν καταστραφούμε όλοι τότε ποιος θα μας σηκώσει; ο Μαρξ, ο Μάο, ο Τρότσκι ή ο θεός της Ελλάδας; δυστυχώς κανείς από αυτούς. Μόνο εμείς μπορούμε να σηκώσουμε τους εαυτούς μας αλλά θα πρέπει πρώτα να μείνουμε ζωντανοί.
Η Γερμανία, κύριοι του αριστερό-δεξιού ακραίου λαϊκισμού, χρεοκόπησε μετά από πόλεμο και ολική καταστροφή. Εμείς, με υπερκατανάλωση. “Εμείς τα φάγαμε”, όλοι μαζί! Ε! Όχι και όλοι θα μου πείτε. Ναι όλοι αλλά όχι όλοι το ίδιο. Κάποιοι λίγοι πολύ, κάποιοι άλλοι λιγότερο και κάποιοι πολλοί, λίγο. Πάντως με τον ένα ή το άλλο τρόπο,κάτι όλοι. (άντε τώρα να συνεννοηθούμε)

Τα δανεικά, αγύριστα.

Για κάθε παροχή που θέλουμε ή απαιτούμε “δικαιωματικά” από το κράτος, το δημόσιο που λέμε,ταυτόχρονα συμφωνούμε να το πληρώνουμε με φόρους. Κάθε πρόσληψη, επίδομα,προνόμιο ή παροχή στο δημόσιο τομέα, την πληρώνουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι. ¨Όλοι όσοι πληρώνουμε φόρους βέβαια!
Τα λεφτά του κράτους δεν είναι κάποιου άλλου αλλά δικά μας. Τα δικά μας, αυτά που δουλεύουμε για να βγάλουμε και μας παρακρατούν ή υφαρπάζουν με έκτακτες εισφορές. Αλήθεια, γιατί δεν κάνουν και έκτακτες περικοπές εξόδων και δαπανών; μα φυσικά για να μη χάσουν πελάτες. Στην τρισκατάρατη Αμερική (Ηνωμένες Πολιτείες) του καπιταλιστικού κεφαλαίου, οι βουλευτές – αντιπρόσωποι του λαού – όταν κάνουν επερώτηση στην βουλή ρωτάνε για το πως ξοδεύονται τα λεφτά του φορολογούμενου και όχι του κρατικού προϋπολογισμού. Το Δημόσιο είμαστε εμείς!
Αυτοί που μας δανείζουν, δηλαδή η ΕΚΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, δεν είναι διαφορετικοί. Τα λεφτά αυτά είναι των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών, Ρώσων, Κινέζων,Βραζιλιάνων και άλλων πολλών φορολογούμενων. Το μόνο που ζητάνε είναι εγγυήσεις ότι τα χρησιμοποιούμε σωστά και ότι θα τα πάρουνε κάποτε πίσω.
Έτσι, όταν ακούω κάθε λαϊκιστή πολιτικάντη να λέει “δεν πληρώνω”, “μονομερής αλλαγή των όρων -moratorium” και κάθε άλλη άναρθρη κραυγή που οδηγεί στην χρεοκοπία ανατριχιάζω. Υπάρχουν χώρες και λαοί της Ευρωζώνης με μέσο μισθό200-300 ευρώ που θα δανειστούν με 5-8% για να μας δανείσουν με 2.5%. Αυτοί αυτά θα τα πληρώσουν με νέους φόρους και μας ακούνε να μιλάμε για την αδικία και το απεχθές χρέος. Και παράλληλα, κάποιοι στο χρεοκοπημένο δημόσιο συνεχίζουν να παίρνουν συντάξεις των 3-4.000 ή/και αμοιβές των 6-8.000 ή και περισσότερο.
Γι' αυτό κ. Πολίτη, μπλοφάρουν; δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Σε αγοραίους όρους λέγεται “stop loss”!


ΥΓ. Πάντως σε κάθε περίπτωση,κάθε σοβαρός παίκτης ξέρει ότι για να παίξεις σε μεγάλη παρτίδα, πρέπει να έχεις και το ανάλογο πορτοφόλι. Για να δεις τα χαρτιά του άλλου, αν κάνει μπλόφα ή έχει χαρτί, πληρώνεις. Και εμείς δεν έχουμε καν τσίπα για φως! Ντούκου!

No comments:

Post a Comment

You can post your feedback or comment. Please remember to be polite and brief.